December 2015: staven, stollen en bollen

December staat altijd garant voor voor veel bakplezier. Hieronder en klein overzicht:

  • Amandelstaven: combinatie van een recept van de Allerhande (spijs gekruid met citroen, kaneel en kardemom) en Weekendbakery (snel bladerdeeg). Heerlijke amandelstaven. Maar als ik eerlijk ben vind ik de korst erg ‘rommelig’. Waarschijnlijk komt dat door het snelle bladerdeeg, dat blokjes boter bevat in plaats van mooi getoerde laagjes. Mooi, goede reden om het nog eens over te doen 😉
  • Kerststollen: Natuurlijk kerststollen. De trouwe lezer van mijn berichten weet dat elk jaar met kerst en pasen de zg feeststollen in de planning staan. Deze keer een flinke lading stollen: een aantal op bestelling, een aantal die we als kerstkado weggeven en natuurlijk een paar voor eigen gebruik. Daarom mijn nieuwe kneder ingezet (met de vulling erbij was het bijna 10 kg deeg). Het deeg was aan de vochtige kant waardoor de broden wat gingen ‘drijven’. Desalniettemin een mooie oogst!
  • Desem oliebollen: Het is geen oud en nieuw als we niet zelf oliebollen hebben gebakken. Daarbij wel telkens de strijd: gebruiken we een mix of gebruiken we een traditioneel recept. Resultaat is een tussenoplossing: de ‘blote’ bollen en appelbollen met een mix en de krentenbollen met bloem van de molen. Deze keer wilde ik daarbij nog een stapje verder gaan: geen gist, maar op basis van desem. Het recept vind je hier; ik moet zeggen dat ze erg goed gelukt zijn. Maar omdat ik geen groot verschil proef met oliebollen met gist volg ik volgend jaar toch de gemakkelijke weg door weer gewoon gist te gebruiken. Maar wel weer dit recept!

De oplettende kijker zag naast deze december heerlijkheden op de foto’s ook melkbollen; donker rogge-rozijnenbrood, roasted garlic & rosemary kransen en appelbeignets (met een restje bladerdeeg van de amandelstaven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.