Oliebollen

IMAG0012

 

Tot nu toe het beste oliebollenrecept dat ik ben tegengekomen, gepubliceerd door ‘De Eetschrijver’. Toch even zelf op mijn site opgenomen met mijn eigen tweaks (geconfijte sinaasappel, desem) en om het recept altijd achter de hand te hebben.

 • 1 kg patentbloem
 • 0,75 liter koolzuurhoudend (!!!) bronwater
 • 50 ml melk
 • 2 eieren
 • 25 gram instantgist
 • 50 g boter
 • 30 g suiker
 • 18 g zout
 • 10 g kaneel
 • 200 g rozijnen
 • 100 g krenten
 • 50 g geconfijte sinaasappelschil of de geraspte schil van 1-2 sinaasappels
 • 150 g blokjes gesneden van een zure appel (bv. goudreinet of Granny Smith)

De rozijnen en krenten goed wassen met lauw (!) water, minimaal een uur laten weken en vervolgens laten uitlekken en liefst een nacht afgedekt laten staan. Veel mensen weken de rozijnen met rum, zelf maak ik een mengsel van witte peper, kaneel en kardemom dat ik na het weken door de rozijnen meng om vervolgens de hele nacht in te laten werken. De boter in een steelpannetje op laag vuur smelten. De bloem met het gist, en de suiker in een kom doen en er de eieren doorheen werken; daarna beetje bij beetje met de garde het bronwater doorheen roeren; blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn. De melk, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel toevoegen, nog even mengen en daarna de krenten, de rozijnen, de sukade en de stukjes appel toevoegen en drie minuten langzaam doorroeren met een houten lepel.

Een theedoek met handwarm water bevochtigen, over de kom leggen en de kom op een warme plaats (bijvoorbeeld naast een verwarmingsradiator) een uur laten rijzen. Intussen de olie op temperatuur laten komen; nadat het thermostaatlampje dooft wachten tot het weer gaat branden en daarna opnieuw dooft en dan de temperatuur controleren met een frituurthermometer. Die moet precies 180 graden zijn.

Het beslag nog eens drie minuten langzaam met de houten lepel “doorslaan”. De ijsknijper of twee eetlepels één tel in de hete olie houden en vervolgens langs de rand van de kom een mooie bol scheppen. Deze in de hete olie laten glijden en dit tweemaal herhalen. De bollen drie minuten laten bakken; ze daarna met een vork “omwippen” zodat de andere kant in de olie ligt en nog eens drie minuten laten bakken. De oliebollen met een schuimspaan uit de olie scheppen en in een vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken. De oliebollen pas met poedersuiker bestrooien (als u geen strooier hebt, gaat dit het best met een theezeefje) vlak vóór u ze op tafel zet.

Desem

Laat ik nu niet vergeten op te schrijven hoe ik deze bollen met desem heb gemaakt. In mijn koelkast staat altijd een potje roggedesem. Voor ik ga bakken zorg ik dat het moederdesem weer lekker actief is door het één of twee keer te voeden. Met het actieve moederdesem heb ik op 30 december ‘savonds een starter gemaakt van 50 gram desem met 125 gram bloem en 125 gram water. Met de starter heb ik vervolgens om 9 uur smorgens mijn oliebollenbeslag gemaakt (let op dat je wel je recept aanpast; in de starter zit immers al 150gram (rogge-)meel/tarwebloem en 150 gram water). Daarna moet de tijd haar werk doen. In mijn geval was het deeg rond 16:00 voldoende gerezen om de oliebollen te bakken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.