Niet alledaags, maar erg lekker, zacht brood met een dunne knapperige korst
2 dl melk, handwarm
1 dl water, handwarm
450 g tarwebloem
1,5 tl zout
2 tl suiker
25 g boter, gesmolten of in stukjes
1 tl gedroogde gist
eventueel een deel vd bloem vervangen door tarwemeel; dan beetje extra gist en water toevoegen
kneed van de ingredienten een soepel deeg (in de kneedmachine: in 2 min mengen, 5 minuten rusten, 15 minuten kneden)
vorm een bol en laat 1 uur rijzen (na 45 minuten licht doorkneden)
leg de romertopf ca. 20 minuten in water, afdrogen en onderste helft met bloem bestrooien
sla de gerezen deegbal plat en vorm een stevige deegrol
rol de deegrol door de bloem en leg in de romertopf; sluit af met het deksel
laat ca 30 min in de romertopf rijzen
plaats dan de romertopf in de NOG KOUDE oven
stel de oven in op 225 oC
laat na de gebruikelijke opwarmtijd (bij mij zo’n 20 minuten) nog 15 minuten staan
verwijder daarna het deksel en bak in 5 minuten af voor een mooie bruine korst
(experimenteer eventueel, want elke oven is anders)
Dit lijkt mee heel lekker. Ga het zeker een keer proberen. Met glutenvrije deeg. Voor ons bakken we eigenlijk geen brood.
Ziet er super lekker uit.
Ga het vanavond proberen.
heb het geprobeerd en mag zeggen dat het gelukt is. wat me nog het meeste opvalt is dat het nog heel lekker van smaak is. zal het zeker nog veel klaarmaken
Ziet er super uit!
Hartstikke leuk dat je het zo beschreven heb. Ik ben mijn Romertopf (die al jaren verwaarloosd wordt) aan het schoonmaken, want ik wil dit zeker ook proberen.
Ik heb gisteren een brood van zeer vochtig zuurdeeg, wat lang had gerezen in de Romertopf in een koude oven gebakken, had de Romertopf volgns de aan wijzingen met bloem bestrooid, evenwel is het deeg erg aan de vorm gaan vastzitten. Met veel moeite eruit gekregen, weliswaar wat gehavend, maar uiteindelijk redelijk eetbaar. Onderin was het niet helemaal gaar, is iets kleffig gebleven, maar ik durfde het niet langer in de oven te laten staan, omdat het aan de bovenkant al donkerbruin begon te worden.
Waar zit mijn fout?
Groetjes Carla
Er bestaan romertopfs: 1 gfeglazuurd en 1 niet. Misschien bakpapier gebruiken tot het afbakken waarna je na de baktijd de deksel en het papier verwijderd
Het is bijna 10 jaar later, maar misschien toch zinvol. Ik maak spelt-zuurdesembrood (volkoren gemengd met speltbloem) laatste rijs in de römertopf, wel eerst bakpapier in de römertopf, deksel een half uurtje in water laten weken. Bak het 35 minuten op 220 graden (met hete lucht), dan het deksel er af en nog een kwartier op 200 graden (alleen boven/onderwarmte). Ik gebruik een vleesthermometer om de gaarheid te controleren, ga er van uit dat het boven 93 graden C gaar is. Resultaat is prima! Succes !
Bedankt voor het delen van je ervaring, Janneke, altijd zinvol (zelfs 10 jaar later ;-)!
Heb je een recept? Ben erg benieuwd naar spelt zuurdesem
Hou Janneke, zie elders op mijn website. Vervang volkorenmeel door spelt. Even voorzichtig met water (meestal iets minder) en korter en rustig kneden. Succes!
Ik laat Romertopf 30 minuten voor gebruik in water staan. Ondertussen zet ik de oven op 220 – 240 graden. Romertopf beetje afdrogen, brood erin, 30 minuten afgedekt in de oven. Dan deksel eraf en nog 20 minuten in de oven. Mocht je zien dat de korst iets te donker naar smaak wordt, doe er dan een vel aluminiumfolie op tot het einde van de baktijd.
PS: een extra leuk resultaat vind ik altijd, al je het brood op drie plekken een centimeter diep inknipt (gewoon met een schone schaar), voordat het in de oven gaat. Krijg je stoere scheuren van in de korst.
Carla, als je de oven dus WEL heel heet (rond de 230 graden) voorverwamt en aanhoudt, zal het brood nooit aankoeken in de Romertopf. Je hoeft zelfs geen bloem in de topf te doen van te voren. Het brood komt er bij mij altijd makkelijk uit rollen en laat geen korst achter. Probeer het maar. Ben benieuwd.
Moet de Römertopf nou in een koude of een hete oven? Beschrijving en reacties zijn verwarrend.
Zoals je kunt lezen doe ik de schaal in de koude oven. Dan zet ik de oven op 225oC. Zodra die temperatuur is bereikt (hoe snel dat gaat hangt van je oven af) zet ik de wekker op 15 minuten en haal na dat kwartier de deksel van de Römertopf. Nog eens 5 minuten later haal ik het brood uit de oven. Succes!
Ga zeker proberen en goed kijken naar al deze tips….
Soms maak ik nog iets van stoofpot in dd kleipot “, nu dan t brood !
Spannend. Eigenlijk ook wel normaal , als je ziet dat men in italie t ook zo doen in de steen ovens..
ik heb bij het recept 100 gr rozijnen stelselmatig toegevoegd .
in de panasonic op pizadeeg laten draaien ,20minuten met open deksel en rozijnen mondjesmaat toevoegen.
eerlijk rozijnenbroodd
Heerlijk! Rozijnen hoeven maar kort mee te draaien, een paar minuten is vaak genoeg. Dan weet je zeker dat ze heel blijven. Maar goed om te horen dat het een geslaagd brood is geworden!
Hallo..moet de romertopf nu wel of niet in water liggen voor gebruik ..de een zegt wel de ander niet..ik heb het wel gedaan (ging zich over een geglazuurde spiksplinternieuwe original romertopf en na de eerste keer gebruik (brood in gebakken) is er een flinke scheur in het deksel ontstaan en na t afkoelen is dat stuk uit de deksel gevallen..iemand een idee wat ik fout gedaan heb (zo jammer vd topf en t geld)
Hoi Sandra, ik lees ook beide en volgens mij kan dat ook. Wat wel belangrijk is, is dat je een ‘natte’ römertopf in een koude oven zet en met de oven laat opwarmen. Zet je’m in een hete oven dan wordt er heel snel stoom gevormd dat in één keer naar buiten wil. Daardoor is misschien de scheur in je deksel ontstaan?