Feeststol (voor kerst en pasen)

Heerlijke kerststol of paasstol! Het recept is een samenvoeging van de kerststol van bakker Holtkamp, waarvan ik vooral de vulling erg lekker vind. Het deeg is van Janneke Vreugdenhil, die het recept in NRC heeft gezet. Daarvan heb ik overigens wel de hoeveelheid aangepast omdat het anders wel een hele grote stol wordt (of had ik er twee van moeten maken ? ūüėČ

Ingredienten

  • 50 g zachte¬†roomboter (en nog eens 25-50 gram om te bestrijken)
  • 230 g bloem + extra om te bestuiven
  • 4 g¬†zout
  • mespunt kaneel
  • mespunt witte peper
  • mespunt kardemom
  • theelepel vanillesuiker
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 schoongeboende (onbespoten) citroen
  • 1 zakje gedroogde gist (5 gram)
  • 1.5 ei, geklutst
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 150 g rozijnen
  • 75 g krenten
  • 150 g amandelspijs

Werkwijze

Wel de krenten en rozijnen in heet water (1-2 uur). Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de schil. Laat de krenten en rozijnen uitlekken en meng er de helft van de citroenrasp, de kruiden en de vanillesuiker door. Je kunt ze gelijk verwerken, maar het is lekkerder om de kruiden een hele nacht in te laten trekken.

Meng de bloem met de basterdsuiker, rest van de citroenrasp, gedroogde gist en zout. Maak een kuiltje en doe hierin de melk, de helft van het ei en de gesmolten boter. Kneed hiervan in ca 10 minuten een soepel deeg.

Laat in een klein uur tot de dubbele volume rijzen. Kneed nu de vulling door het deeg. Dit gaat makkelijker als je het deeg in kleine stukken snijdt. Vorm tot een bol en laat 10 minuten rusten. Vorm tot een punt en laat nog eens 10 minuten rusten.

Slap ondertussen de amandelspijs af met de de rest van het ei en eventueel wat citroensap. Rol op een bebloemd aanrecht tot een ‘pil’ van 20 centimeter.

Leg het deegstuk voor je op het aanrecht (de punten naar links en rechts). Druk nu met de hand of deegroller het deel dat het verst van je af ligt -vanaf iets onder het midden- plat. Leg de spijspil in het midden (maak de pil eventueel iets langer of korter, afhankelijk van je deegstuk) en sla het achterste dunne deel over de spijspil naar voren. Vanaf de voorkant gezien moet het lijken op een mond met gesloten lippen. Druk nu met de muis van je hand net voor de spijspil de deeglagen op elkaar zodat het spijs tijdens het bakken niet kan ontsnappen. Leg op de bakplaat en laat en 45 minuten rijzen tot ongeveer dubbele volume. Als je met je vinger een kuiltje in het deeg drukt dat langzaam verdwijnt dan is het deeg voldoende gerezen om af te bakken.

Bak het brood in een voorverwarmde oven bij 220 oC in ongeveer een half uur gaar. Bestrijk het brood als het uit de oven komt gelijk met gesmolten boter en bestrooi een aantal maal met poedersuiker.

One thought on “Feeststol (voor kerst en pasen)

  1. Pingback: December 2015: staven, stollen en bollen | Bakken vol passie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *