Paasbakken

Vrijwel elke twee weken brandt momenteel het vuur in mijn oven en dat viel vandaag mooi samen met het paasweekeinde. Daarom voor deze gelegenheid de kerststol omgedoopt in een paasstol en daarnaast een lading heerlijke suikerbroden gemaakt.

Als het vuur uit de oven komt is deze nog veel te heet voor luxebrood. Het pure desembrood heeft daar geen moeite mee, dus naast de paasstollen en het suikerbrood ook een kleine lading Tartines gemaakt. Desembrood hoort een beetje ‘geblakerd’ uit de oven te komen, maar blijft bij mij vaak wat licht. Daarom heb ik nu de ovenvloer snel twee keer gedweild om te voorkomen dat de broden aan de onderkant zouden verbranden en vervolgens gelijk de Tartines ‘ingeovend’. Drie kwartier later niet geblakerd, maar prachtig bruin. Dat doen we de volgende keer dus weer!

Voor de paasbroden heb ik een inmiddels aangepast recept dat het midden houdt tussen de stol van bakker Holtkamp en de stol van Janneke Vreugdenhil (NRC). Het recept zal ik hier binnenkort online zetten. Stevige, zeg maar gerust hele grote broden, gevuld met krenten (12 uur gemarineerd met kruiden en citroenschil), rozijnen en een lekkere rol amandelspijs in het midden.

Suikerbrood moet klef zijn en plakken van de suiker. Ook dit recept zak ik binnenkort online zetten. Mooie broden van 800 gram (moest eigenlijk 1000 zijn maar dat pastte bij lange na niet in mijn foliebakken) zoals gezegd in een foliebak laten rijzen, zodat ik ze mooi op de vloer van de oven kon bakken, tussen twee platen met paasstollen.

Tot slot nog wat bijstoken om daarna nog een plaat gevulde koeken te bakken, maar daarover in een ander bericht meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.