Bouwverslag (8): high tech en low tech

Yep, dit is ook de houtoven. Morgen ga ik beton storten om de koepel. Rondom daarom bewapening aangebracht èn een laag aluminiumfolie om te voorkomen dat het beton zich hecht aan de koepel. Het beton heeft bij verhitting een andere uitzetting dan de vuurvaste steen. Zonder de folie loop je het risico dat één van beide gaat scheuren.

In de koepel, op ongeveer 45o heb ik een thermokoppel aangebracht, tot op iets meer dan een cm van de binnenkant van de koepel. Hermee meet ik de temperatuur van de koepel. Een tweede thermokoppel plaats ik in de buitenkant van het beton. Met deze combinatie heb ik straks een goed inzicht in de warmtecapaciteit van de oven. Een derde thermokoppel had eigenlijk in de vloer moeten komen, maar daar kan ik helaas niet meer bij. Deze heb ik daarom aan de voorkant door de koepel tot in de ovenruimte gestoken, zodat ik ook de temperatuur in de oven zelf kan meten.

Zo heeft deze low-tech oven toch nog een beetje high-tech!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *