Menu
Bakken vol passie
  • Taarten
    • Kindertaarten
    • Bruidstaarten
    • Feesttaarten
  • Brood
    • Karakter van het brood
  • Houtoven
    • Houtoven
    • Bouwverslag
  • Recepten
  • Assorti
  • Contact
Bakken vol passie

Bouwverslag (3): isolerende ondervloer

Posted on 28 februari, 20149 september, 2014

De oven wordt omsloten door een dikke isolerende laag vermiculiet zodat alle warmte binnen blijft en niets verloren gaat. Daarom wordt er, voordat de betonnen ovenvloer gestort kan worden, eerst een isolerende ondervloer gestort. 6 delen vermiculiet met 1 deel cement, dus een soort beton maar dan vele malen lichter. Het vermiculiet heb ik voor een prikkie van marktplaats, en heeft al een vorig leven geleid als isolatie van een open haard in Enschede.

Zoals je kunt zien is er in de tussentijd flink gebouwd aan de onderbouw van de oven. Deze is vanaf de borstwering opgetrokken van betonblokken (overblijfsel van een tuinopruiming in Veenendaal…). Als basis voor de opbouw liggen er lewisplaten op de betonblokken, waarop een dun laagje (3 cm) beton is gestort. Het vermiculiet is namelijk niet star genoeg om in combinatie met de lewisplaten een zelfdragende constructie te vormen. 

Rechtsonder zie je een klein vierkant gat in de borstwering van de oven. Dat is de opening van de asopvang. Voor de ingang van de oven komt een sleuf in de vloer, waarlangs de hete kooltjes in de asopvang worden geschoven. Daarvoor is een muurtje gebouwd, zo’n 20 cm achter de voorwand van de oven. In deze ruimte is de vloer iets verhoogd zodat als de opvang vol is, de afgekoelde as en kooltjes via dit gat in een bak of schop geschoven kunnen worden. 

Bekijk ook:

Bouwverslag (5): ovenwanden Bouwverslag (6): koepel in wording Bouwverslag (7): de koepel is klaar Bouwverslag (8): high tech en low tech

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trefwoorden:

baguette bier bierbostel brood dutch oven eigen tuin feeststol Gedroogde appels gevulde koeken goudreinetten houtoven houtvuur kerst kerststol knoflook koek koken krenten melkbollen minimarkt oliebol oliebollen oud en nieuw paasbrood paasstol pasen recept rogge rozemarijn rozijnen sourdough spijs stol suikerbrood tartine vloerbloesem walnoten

Laatste reacties

  • Chris op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Desembrood
  • Margreeth op Desembrood
  • Linde op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Fries Roggebrood
©2023 Bakken vol passie | WordPress Theme by Superb WordPress Themes