Menu
Bakken vol passie
  • Taarten
    • Kindertaarten
    • Bruidstaarten
    • Feesttaarten
  • Brood
    • Karakter van het brood
  • Houtoven
    • Houtoven
    • Bouwverslag
  • Recepten
  • Assorti
  • Contact
Bakken vol passie

Desembrood

Posted on 4 mei, 201911 november, 2020
Naar recept gaan Recept afdrukken
Recept afdrukken

Desembrood

Basisrecept voor desembrood, zoals ik dat heb geleerd van Jorisbrood
Trefwoord: brood
Porties: 2 broden
Cost: €3

Equipment

  • oven

Ingrediënten

  • 400 gram tarwedesem 8 uur eerder ververst
  • 800 gram bloem T65 (basisrecept)
  • 450 gram water 65% hydratatie
  • 18 gram zout

Instructies

  • ververs desem ca 8 uur opvoordat je gaat bakken, zodat het krachtig is
  • meng desem, bloem en water en laat 60 minuten rusten (autolyse)
  • voeg zout toe en kneed ca 5 minuten tot een goed ontwikkeld deeg
  • laat 3 uur rusten en doe elke uur een ‘stretch & fold’ (als je deeg erg slap is, dan eerste twee uur elke 30 minuten)
  • Verdeel het deeg in twee stukken en vorm losjes tot een bol (preshape). Laat 10-20 minuten rusten
  • Vorm deegstuk tot een boule of batard en leg in deegmandje of tussen doeken.
  • Laat 1.5-2 uur rusten
  • afbakken in oven van 250 °C met stoom. Zet oven na 20 minuten terug naar 220°C en bak nog 15-20 minuten

Notities

Vervang bloem door elke combinatie van volkorenmeel en bloem, pas eventueel vochtgehalte aan.

Bekijk ook:

Fries Roggebrood Focaccia Feeststol (voor kerst en pasen) Roasted Garlic & Rosemary bread

2 thoughts on “Desembrood”

  1. Margreeth schreef:
    1 augustus, 2022 om 16:43

    Is dat niet veel te veel desem?

    Beantwoorden
    1. Chris schreef:
      1 augustus, 2022 om 19:26

      Neehoor. Zie het als een poolish; een voordeeg. Je maakt deze met een beetje van je eigen starter. Minder kan zeker ook, dan is je fermentatietijd langer en zal je brood wat zuurder worden. Van mij hoeft het niet zo zuur, dus daarmee is dit een prima recept!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trefwoorden:

baguette bier bierbostel brood dutch oven eigen tuin feeststol Gedroogde appels gevulde koeken goudreinetten houtoven houtvuur kerst kerststol knoflook koek koken krenten melkbollen minimarkt oliebol oliebollen oud en nieuw paasbrood paasstol pasen recept rogge rozemarijn rozijnen sourdough spijs stol suikerbrood tartine vloerbloesem walnoten

Laatste reacties

  • Chris op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Desembrood
  • Margreeth op Desembrood
  • Linde op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Fries Roggebrood
©2025 Bakken vol passie | WordPress Theme by Superb WordPress Themes