Recept afdrukken

Desembrood

Basisrecept voor desembrood, zoals ik dat heb geleerd van Jorisbrood
Trefwoord: brood
Porties: 2 broden
Cost: €3

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram tarwedesem 8 uur eerder ververst
  • 800 gram bloem T65 (basisrecept)
  • 450 gram water 65% hydratatie
  • 18 gram zout

Instructies

  • ververs desem ca 8 uur opvoordat je gaat bakken, zodat het krachtig is
  • meng desem, bloem en water en laat 60 minuten rusten (autolyse)
  • voeg zout toe en kneed ca 5 minuten tot een goed ontwikkeld deeg
  • laat 3 uur rusten en doe elke uur een ‘stretch & fold’ (als je deeg erg slap is, dan eerste twee uur elke 30 minuten)
  • Verdeel het deeg in twee stukken en vorm losjes tot een bol (preshape). Laat 10-20 minuten rusten
  • Vorm deegstuk tot een boule of batard en leg in deegmandje of tussen doeken.
  • Laat 1.5-2 uur rusten
  • afbakken in oven van 250 °C met stoom. Zet oven na 20 minuten terug naar 220°C en bak nog 15-20 minuten

Notities

Vervang bloem door elke combinatie van volkorenmeel en bloem, pas eventueel vochtgehalte aan.