Recept afdrukken
Desembrood
Basisrecept voor desembrood, zoals ik dat heb geleerd van
Jorisbrood
Trefwoord:
brood
Porties:
2
broden
Cost:
€3
Equipment
oven
Ingrediënten
400
gram
tarwedesem
8 uur eerder ververst
800
gram
bloem
T65 (basisrecept)
450
gram
water
65% hydratatie
18
gram
zout
Instructies
ververs desem ca 8 uur opvoordat je gaat bakken, zodat het krachtig is
meng desem, bloem en water en laat 60 minuten rusten (autolyse)
voeg zout toe en kneed ca 5 minuten tot een goed ontwikkeld deeg
laat 3 uur rusten en doe elke uur een ‘stretch & fold’ (als je deeg erg slap is, dan eerste twee uur elke 30 minuten)
Verdeel het deeg in twee stukken en vorm losjes tot een bol (preshape). Laat 10-20 minuten rusten
Vorm deegstuk tot een boule of batard en leg in deegmandje of tussen doeken.
Laat 1.5-2 uur rusten
afbakken in oven van 250 °C met stoom. Zet oven na 20 minuten terug naar 220°C en bak nog 15-20 minuten
Notities
Vervang bloem door elke combinatie van volkorenmeel en bloem, pas eventueel vochtgehalte aan.