Focaccia

Heerlijke hartige hap op de vrijdagavond (met een lekker glas wijn ;-))

Ingrediënten

  • 600 gram pâte fermentée*
  • 150 gram broodbloem
  • 150 gram patentbloem
  • 300 gram lauw water
  • 3 gram gist (instant)
  • 3 gram zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing

* pâte fermentee is ‘oud deeg’. Ik gebruikte restanten pizzadeeg uit de vriezer, Maar je kunt ook de dag van tevoren een deeg zetten met de ingredienten als boven (zonder olie en honing en 225 gram water). Laat een uur rijzen en plaats dan in de koelkast. Laat de pâte fermentée op het aanrecht in 2-3 uur op kamertemperatuur komen

Werkwijze

Kneed de ingrediënten in 15-20 minuten tot een samenhangende bal. Dit is een deeg met een hoge hydratatie, maar zal rond de draaiende deeghaak toch een bal gaan vormen en loslaten van de kant van de kom. Wanneer je de deeghaak stil zet zal het deeg weer uitzakken.

Doe het deeg in een ingeoliede kom en laat in ca 2 uur rijzen tot het dubbele volume. Vet een ovenschaal in met olijfolie en laat het deeg in de schaal glijden en verdeel met je vingertoppen over de schaal.

Verdeel topping naar keuze, bedruip rijkelijk met extra vergine olijfolie en laat 30-45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor tot 225 oC. Bak de focaccia 20 minuten, draai dan de schaal, breng de temperatuur terug naar 180 oC en bak nog 10 minuten tot hij mooi en gelijkmatig bruin is.

Bestrijk het brood met olie, laat nog even afkoelen en laat het je smaken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *