Zuurdesem noten- en notenrozijnenbrood

Twee weken heb ik even niets van me laten horen, maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet gebakken wordt! Vorige week heb ik weer eens een poging gedaan macarons te bakken, maar het resultaat was nog niet van dien aard dat ik ze hier wil laten zien. Op een leuke blog heb ik gelezen over de 10 geboden van het macarons maken. De kern van dat verhaal is dat het allemaal niet zo nauw komt, maar vooral wel lang genoeg je eiwit kloppen en op de juiste temperatuur bakken. En daar gaat het bij mij waarschijnlijk mis; de macarons worden niet glad, maar barsten als bitterkoekjes. Volgens de schrijfster van de 10 geboden zou dat betekenen dat de temperatuur te hoog is. Even nagemeten, waarna bleek dat mijn oventemperatuur zeker 10% hoger is dan de ingestelde temperatuur. En hetelucht mag sowieso wel 10% lager…. Goede reden om binnenkort dus nog maar eens proberen 😉

Natuurlijk elk weekend lekkere bolletjes, maar dit weekend ook weer even met zuurdesem aan de slag gegaan. De dag tevoren maak ik een starter met een klein beetje desem (15 gram desem, 65 gram meel, 65 gram water); na een dag staat dat lekker te pruttelen. Vandaag twee broden, dus ook een dubbele hoeveelheid starter. Ik heb een dubbel recept van volkorendesembrood gemaakt (had voldoende tijd, dus het gist gehalveerd). Het deeg gehalveerd; de ene helft 200 gram rozijnen en 50 gram walnoten doorgekneed en door de andere helft 200 gram walnoten.

Mijn blackberry maakt geen geweldige foto’s, maar dit was het resultaat. De geur is geweldig; moeilijk om niet een stuk te nemen: het notenbrood is al half op tijdens het schrijven van dit stukje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.