Bouwverslag (10): Het eerste vuur!

Vanavond was het zover! De rookvang klaar en de schoorsteen voldoende hoog (oftewel, boven het houtwerk en de pannen uitstekend), dus er kan veilig gestookt worden. Het cement van de schoorsteen heeft 24 uur kunnen drogen, dus niets meer om me te stoppen. Eindelijk!

Deze eerste avond niet meer dan een klein vuurtje (ovenwand tot een graad of 50 verwarmd, gemeten met de sensor in een steen van de koepel op 2 cm van de binnenkant). Hierna elke avond 50 oC warmer stoken, tot na een week een temperatuur van 350 oC wordt bereikt. Dan nog een paar keer doorstoken, waarbij die temperatuur langer wordt aangehouden. Alle vocht moet dan uit de oven zijn gestookt en is deze klaar om echt in bedrijf genomen te worden.

Nu eerst de schoorsteen verder afmetselen (er komt nog een kleine meter bovenop, afgewerkt met een mooie regenkap), en loodslabben om lekkage te voorkomen (met de regen van deze dagen komt het water nu langs alle kanten naar binnen zoals je kunt zien). Daarna het dak op de koepel, en alles nog afvoegen: het ziet er zo wel lekker rustiek uit, maar moet nog wel even netjes worden afgewerkt natuurlijk!.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.