Menu
Bakken vol passie
  • Taarten
    • Kindertaarten
    • Bruidstaarten
    • Feesttaarten
  • Brood
    • Karakter van het brood
  • Houtoven
    • Houtoven
    • Bouwverslag
  • Recepten
  • Assorti
  • Contact
Bakken vol passie

Focaccia

Posted on 27 februari, 201527 februari, 2015

Heerlijke hartige hap op de vrijdagavond (met een lekker glas wijn ;-))

Ingrediënten

  • 600 gram pâte fermentée*
  • 150 gram broodbloem
  • 150 gram patentbloem
  • 300 gram lauw water
  • 3 gram gist (instant)
  • 3 gram zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing

* pâte fermentee is ‘oud deeg’. Ik gebruikte restanten pizzadeeg uit de vriezer, Maar je kunt ook de dag van tevoren een deeg zetten met de ingredienten als boven (zonder olie en honing en 225 gram water). Laat een uur rijzen en plaats dan in de koelkast. Laat de pâte fermentée op het aanrecht in 2-3 uur op kamertemperatuur komen

Werkwijze

Kneed de ingrediënten in 15-20 minuten tot een samenhangende bal. Dit is een deeg met een hoge hydratatie, maar zal rond de draaiende deeghaak toch een bal gaan vormen en loslaten van de kant van de kom. Wanneer je de deeghaak stil zet zal het deeg weer uitzakken.

Doe het deeg in een ingeoliede kom en laat in ca 2 uur rijzen tot het dubbele volume. Vet een ovenschaal in met olijfolie en laat het deeg in de schaal glijden en verdeel met je vingertoppen over de schaal.

Verdeel topping naar keuze, bedruip rijkelijk met extra vergine olijfolie en laat 30-45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor tot 225 oC. Bak de focaccia 20 minuten, draai dan de schaal, breng de temperatuur terug naar 180 oC en bak nog 10 minuten tot hij mooi en gelijkmatig bruin is.

Bestrijk het brood met olie, laat nog even afkoelen en laat het je smaken!

Bekijk ook:

Fries Roggebrood Feeststol (voor kerst en pasen)

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trefwoorden:

baguette bier bierbostel brood dutch oven eigen tuin feeststol Gedroogde appels gevulde koeken goudreinetten houtoven houtvuur kerst kerststol knoflook koek koken krenten melkbollen minimarkt oliebol oliebollen oud en nieuw paasbrood paasstol pasen recept rogge rozemarijn rozijnen sourdough spijs stol suikerbrood tartine vloerbloesem walnoten

Laatste reacties

  • Chris op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Desembrood
  • Margreeth op Desembrood
  • Linde op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Fries Roggebrood
©2025 Bakken vol passie | WordPress Theme by Superb WordPress Themes