Menu
Bakken vol passie
  • Taarten
    • Kindertaarten
    • Bruidstaarten
    • Feesttaarten
  • Brood
    • Karakter van het brood
  • Houtoven
    • Houtoven
    • Bouwverslag
  • Recepten
  • Assorti
  • Contact
Bakken vol passie

Sloffendeeg (basisrecept)

Posted on 28 september, 20149 februari, 2015

Lang gezocht naar een lekkere bodem voor onze (appel)taarten. De ene is te hard, de andere te brokkelig of te droog. Sloffendeeg (je weet wel, van die heerlijke aardbeiensloffen) is heerlijk taai, onder meer door een lekker laagje amandelspijs. En dat is natuurlijk weer een prima combinatie met appel!

Traditioneel dus afgewerkt met gele room en aardbeien (zeker doen!), maar zeker zo lekker met een laag cakebeslag en heerlijke kaneelappeltjes daarin. Lekker experimenteren dus!

Ingrediënten voor het sloffendeeg:

  • 250 g patentbloem
  • 2 tl bakpoeder (maatlepels)
  • 180 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 80 g bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 150 g spijs
  • ½ – 1 ei, losgeklopt

Werkwijze:

  1. Maak eerst het deeg: meng de droge ingrediënten, doe vervolgens de eidooer en de boter er bij. Verkruimel het mengsel zodat de boter goed wordt verdeeld en stop met kneden zodra je een samenhangende bal hebt. Druk plat en leg afgedekt met plasticfolie een uur in de koelkast.
  2. Meng de spijs met het halve of hele ei (ik heb er ook nog wat citroenrasp door gedaan). Het moet smeerbaar worden.
  3. Verwarm de oven voor op 180′ C boven-en onderwarmte. Vet 2 sloffenringen van 24 x 9 cm (of een springvorm, net wat voor taart je wilt maken) goed in. Haal je deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een deegplak die ongeveer 1½ cm dik is. Snijd passende deegplakken uit het deeg en plaats de vormen met het deeg erin op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het spijs over de sloffen en laat 1 cm van de rand vrij (dit gaat het beste met de achterkant van een lepel).
  4. Bak de sloffen 23-28 minuten in de oven. Verwijder meteen de vorm/ringen en laat ze helemaal afkoelen.

bron: Carolines Blog

Bekijk ook:

Geen vergelijkbare berichten gevonden.

7 thoughts on “Sloffendeeg (basisrecept)”

  1. Sophie schreef:
    5 juli, 2016 om 19:39

    Heb dit recept gebruikt voor mijn verjaardags taart. Een groot succes, bedankt!

    Beantwoorden
  2. anneke oostindie schreef:
    20 december, 2016 om 20:01

    waarom staat er in het recept altijd dat het voor 2 sloffen is??????

    Beantwoorden
    1. Chris schreef:
      20 december, 2016 om 20:05

      Wacht maar tot je’m geproefd hebt, dan weet je het wel 😉

      Beantwoorden
  3. Alida Minderhoud schreef:
    3 november, 2020 om 12:08

    Dag chris,

    “…. lekker met een laag cakebeslag” zeg je. Hoe gaat dat in zijn werk?
    Vr gr alida

    Beantwoorden
    1. Chris schreef:
      3 november, 2020 om 12:38

      Hoi Alida,
      heel eenvoudig: eerst sloffendeeg in de vorm doen en dan een laag van je favoriete cake beslag erover en bakken maar!

      Beantwoorden
  4. Yasmin schreef:
    28 december, 2020 om 22:50

    Hoi,

    Ik heb kleine sloffentaartjes gemaakt met dit recept maar vond het deeg wat hard,aan wat zou het kunnen liggen?
    Heb ik ze te lang gebakken misschien?
    Na 20 min vond ik ze er nog wat licht uit zien van kleur en dan nog 5 min extra laten bakken☹️

    Beantwoorden
    1. Chris schreef:
      29 december, 2020 om 10:01

      Hoi Yasmin,
      Het kan inderdaad aan je baktijd liggen. ‘Regel’ is meestal dat je een kleiner gebakje (of broodje) wat heter en korter bakt. Zo bereik je wel de juiste kerntemperatuur voor de garing, maar droogt het gebakje minder uit. Succes!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trefwoorden:

baguette bier bierbostel brood dutch oven eigen tuin feeststol Gedroogde appels gevulde koeken goudreinetten houtoven houtvuur kerst kerststol knoflook koek koken krenten melkbollen minimarkt oliebol oliebollen oud en nieuw paasbrood paasstol pasen recept rogge rozemarijn rozijnen sourdough spijs stol suikerbrood tartine vloerbloesem walnoten

Laatste reacties

  • Chris op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Desembrood
  • Margreeth op Desembrood
  • Linde op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Fries Roggebrood
©2025 Bakken vol passie | WordPress Theme by Superb WordPress Themes