Sloffendeeg (basisrecept)

Lang gezocht naar een lekkere bodem voor onze (appel)taarten. De ene is te hard, de andere te brokkelig of te droog. Sloffendeeg (je weet wel, van die heerlijke aardbeiensloffen) is heerlijk taai, onder meer door een lekker laagje amandelspijs. En dat is natuurlijk weer een prima combinatie met appel!

Traditioneel dus afgewerkt met gele room en aardbeien (zeker doen!), maar zeker zo lekker met een laag cakebeslag en heerlijke kaneelappeltjes daarin. Lekker experimenteren dus!

Ingrediënten voor het sloffendeeg:

  • 250 g patentbloem
  • 2 tl bakpoeder (maatlepels)
  • 180 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 80 g bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 150 g spijs
  • ½ – 1 ei, losgeklopt

Werkwijze:

  1. Maak eerst het deeg: meng de droge ingrediënten, doe vervolgens de eidooer en de boter er bij. Verkruimel het mengsel zodat de boter goed wordt verdeeld en stop met kneden zodra je een samenhangende bal hebt. Druk plat en leg afgedekt met plasticfolie een uur in de koelkast.
  2. Meng de spijs met het halve of hele ei (ik heb er ook nog wat citroenrasp door gedaan). Het moet smeerbaar worden.
  3. Verwarm de oven voor op 180′ C boven-en onderwarmte. Vet 2 sloffenringen van 24 x 9 cm (of een springvorm, net wat voor taart je wilt maken) goed in. Haal je deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een deegplak die ongeveer 1½ cm dik is. Snijd passende deegplakken uit het deeg en plaats de vormen met het deeg erin op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het spijs over de sloffen en laat 1 cm van de rand vrij (dit gaat het beste met de achterkant van een lepel).
  4. Bak de sloffen 23-28 minuten in de oven. Verwijder meteen de vorm/ringen en laat ze helemaal afkoelen.

bron: Carolines Blog

3 thoughts on “Sloffendeeg (basisrecept)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *