Een mooie nazomer bakdag

Na onze vakantie naar Frankrijk was het er nog niet van gekomen om eens lekker te stoken en uitgebreid te bakken. Het eerste septemberweekend werd een fantastisch nazomer weekend, dus nu werd het tijd om de oven op te stoken!

Vrijdagavond alvast een poolish voor de Ciabatta en een voordeeg voor Pain Rustique klaargezet. Zaterdag om 12:00 de oven opgestookt, degen gezet en vervolgens heerlijk gelunched met wafels uit de oven vandaan (eerst het ijzer maar eens schoongemaakt en ingebrand, want dat was in Den Oever, bijna twee en een half jaar geleden, voor het laatst gebruikt).

Na het leeghalen en temperen van de oven (ik kon rustig aan doen; de temperatuur was nog ruim 300 oC) de broden ingeschoten bij een temperatuur van 235 oC. Na drie kwartier zes heerlijke broden eruit en – bij 200 oC – pruimen-clafoutis en twee sloffen-bodems in de oven geschoven. Toen die er uit gingen was de temperatuur nog zo’n 175 oC en mocht de stoofschotel voor een uur of vier in de oven. Tenslotte, tegen middernacht, was de temperatuur rond 110 oC en heb ik een Fries roggebrood in de oven gezet om in ruim 14 uur te garen.

Vandaag, maandag, was de temperatuur rond de middag rond de 50 oC en prima om de kersverse voorraad walnoten te drogen. Dat waren er inmiddels zoveel, dat we ze niet met goed fatsoen meer op dienbladen in de kamer konden drogen. Je struikelde er letterlijk over!

Heerlijk om te zien wat je allemaal kunt bakken met simpel een paar uurtjes stoken!

PS. Voor de volgende keer staan ook speculaasjes op het programma, op speciaal verzoek van Jacob…

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.