Brood met bier van De Heidebrouwerij!

Binnenkort wellicht Veluws Bierbrood uit mijn houtoven!Dat is nou het leuke van een micro-bakkerij. Zelf zou ik er niet aan gedacht hebben, maar Alien (een van mijn micro-bakkerij ‘klanten’) suggereerde dat ik misschien eens bierbrood zou kunnen bakken. Eigen schuld, ik had gezegd dat ze me mochten uitdagen.

OK, bierbrood dus. Even googelen levert niet veel op, behalve het amerikaanse ‘beer bread’, eigenlijk een hartige cake met bier bereid. Maar bij bierbrood denk ik aan een lekker luchtig brood, beetje donker van kleur en vol van smaak en misschien een klein beetje bittere ondertoon van de hop.

De eenvoudigste manier is het water in het deeg te vervangen door (liefst donker) bier. Maar wie mij een beetje kent weet dat ik me niet neerleg bij de eenvoudigste manier. Want wat hebben bier en brood met elkaar gemeen? Inderdaad, het is een product gemaakt van graan! Als je het proces van biermaken heel kort beschrijft (en daarmee doe ik het ambacht van bierbrouwers natuurlijk schromelijk tekort) dan komt het neer op het branden van gerst tot mout, het mout wordt verwarmd met bronwater om de suikers vrij te laten komen (maischen). Het aftreksel van de gerst wordt vervolgens gegist met hop voor de bittere smaak, om uiteindelijk te eindigen als een heerlijk biertje.

Maar wie heeft zich wel eens afgevraagd wat er met gerst gebeurt na het maken van het ‘gerstenat’? Precies, ik ook niet. Dit restproduct, het ‘bierbostel’, gaat òf naar de composthoop òf wordt door een veehouder gebruikt om zijn beesten te voeren. Maar je kunt er dus ook brood van maken!

Vandaag ben ik bij de Veluwse Heidebrouwerij geweest in Ede waar op ambachtelijke wijze met louter streekproducten een heerlijk bier wordt gebrouwen. We hebben de eerste afspraken gemaakt voor het maken van bierbrood. Brood met een stevige schep bierbostel en heerlijk heidebier! Komende week zal ik een eerste emmertje bierbostel ophalen zodat ik komend weekend eens lekker kan experimenteren met een echt streek product: Veluws bierbrood!

Ohja, en als het goed bevalt zal de brouwerij dit bierbrood zo nu en dan gaan serveren bij je biertje of bij een lekker kopje soep. Ik kijk uit naar de samenwerking, en niet alleen vanwege het brood 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *