Menu
Bakken vol passie
  • Taarten
    • Kindertaarten
    • Bruidstaarten
    • Feesttaarten
  • Brood
    • Karakter van het brood
  • Houtoven
    • Houtoven
    • Bouwverslag
  • Recepten
  • Assorti
  • Contact
Bakken vol passie

Vlechtbrood

Posted on 7 februari, 201527 april, 2015

Lekker luxe brood, prachtig op de ontbijttafel!

Ingredienten

  • 13 gr gist (instant)
  • 360 ml lauwe melk
  • 340 gr broodbloem
  • 340 gr gewone bloem
  • 40 gr suiker
  • 15 gr zout
  • 85 gr zachte roomboter

Werkwijze

Meng de ingredienten tot het deeg een bal vormt en werk er de boter doorheen. Kneed  het deeg 8-10 minuten, totdat er een goede glutenstructuur is gevormd (als je een klein stukje deeg kan uitrekken tot een dun vliesje, de window-pane test).

Laat het deeg in een uur tot dubbele omvang rijzen.

Sla het deeg even door, maak een platte schijf en laat dit in plastic gewikkeld een half uur in de koelkast liggen. Hiermee rem je het rijsproces iets af, waardoor je meer tijd hebt een goede vlecht te maken.

We zijn gewend te vlechten met drie strengen, maar je kunt een vlechtbrood maken met één tot wel negen strengen deeg. Youtube staat vol met instructie filmpjes. Het brood dat ik heb gemaakt is een vlecht van 6 strengen. Daarvoor ga je als volgt te werk:

  1. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 6 gelijke stukken
  2. Bel elk van de stukken licht op en laat even rusten
  3. Rol uit tot een streng van ca 35 cm en zorg dat de streng in het midden wat dikker is dan aan de punten
  4. Leg de strengen aan de bovenkant tegen elkaar en knijp voorzichtig vast
  5. Leg vervolgens streng 6 helemaal naar links en streng 1 (nu streng 2) helemaal naar rechts.
  6. Leg nu (de nieuwe) streng 1 over 2 en 3
  7. Neem streng 5 en leg die over alle strengen heen, zodat dit de nieuwe streng 1 wordt
  8. Leg nu streng 6 over streng 5 en 4
  9. Neem streng 2 en leg deze over alle strengen heen zodat dit de nieuwe streng 6 wordt
  10. Herhaal vanaf stap 6.

Glaceer de vlecht met een losgeslagen ei en laat in ongeveer een uur in omvang verdubbelen. Glaceer dan nogmaals en bak het brood in 25 minuten gaar bij een temperatuur van 205oC

 

Bekijk ook:

Geen vergelijkbare berichten gevonden.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trefwoorden:

baguette bier bierbostel brood dutch oven eigen tuin feeststol Gedroogde appels gevulde koeken goudreinetten houtoven houtvuur kerst kerststol knoflook koek koken krenten melkbollen minimarkt oliebol oliebollen oud en nieuw paasbrood paasstol pasen recept rogge rozemarijn rozijnen sourdough spijs stol suikerbrood tartine vloerbloesem walnoten

Laatste reacties

  • Chris op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Desembrood
  • Margreeth op Desembrood
  • Linde op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Fries Roggebrood
©2025 Bakken vol passie | WordPress Theme by Superb WordPress Themes