Menu
Bakken vol passie
  • Taarten
    • Kindertaarten
    • Bruidstaarten
    • Feesttaarten
  • Brood
    • Karakter van het brood
  • Houtoven
    • Houtoven
    • Bouwverslag
  • Recepten
  • Assorti
  • Contact
Bakken vol passie

Zachte melkbollen

Posted on 6 november, 200715 december, 2014

Lekkerder en zachter dan die van de warme bakker 😉

Ingredienten

Voor 9 melkbollen:

  • 1 tl gist
  • 1 el kristalsuiker
  • 375 gr bloem (evt 1 fijngemalen tablet vit C)
  • 240 gr melk
  • 25 gr roomboter
  • 7 gr zout

Werkwijze

alles goed mengen, 10 minuten rusten en vervolgens 20 minuten kneden.
ca. 1 uur 1e rijs in de kom
8 bolletjes van ca 85 gram maken; opbollen tot mooie kadetten.
ca. 1 uur op de plaat laten rijzen, na ca. 10 minuten met ei bestrijken
afbakkkken bij 250oC, 6-8 minuten (door de hoge temperatuur vormt zich snel een korstje waardoor het vocht binnen blijft. Bij het afkoelen zal het vocht de korst weer zacht maken).

Heerlijk!

Variatie’s

  • Rozijnenbollen:
    Kneed gewelde rozijnen (na de kneedperiode) door het deeg. Gebruik hiervoor evenveel rozijnen als dat er bloem is gebruikt (100% bloemgewicht). Natuurlijk kan je naar smaak ook nog citroenrasp of kaneel toevoegen. Gebruik je kaneel, neem dan ook wat extra gist want kaneel remt de gistwerking een beetje.
  • Bruine bollen:
    Vervang de helft van de bloem door volkorenmeel en 10% extra vocht en 1/4 theelepel extra gist toevoegen

PS. Naar een recept van Bakkerswereld.org

Bekijk ook:

Amandel crusty Kerstboomafbreekbrood Pizza Deluxe Sourdough Bread

0 thoughts on “Zachte melkbollen”

  1. Marlies schreef:
    7 november, 2007 om 12:22

    Ja, ze waren echt heerlijk hoor!!
    Maarja…nu ze eenmaal goed lukken maak je ze niet meer he… hebben wij even pech…

    groetjes, Marlies

    Beantwoorden
  2. Anoniem schreef:
    9 november, 2007 om 14:35

    Ik zal er vanavond weer een paar bakken hoor! 😀

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trefwoorden:

baguette bier bierbostel brood dutch oven eigen tuin feeststol Gedroogde appels gevulde koeken goudreinetten houtoven houtvuur kerst kerststol knoflook koek koken krenten melkbollen minimarkt oliebol oliebollen oud en nieuw paasbrood paasstol pasen recept rogge rozemarijn rozijnen sourdough spijs stol suikerbrood tartine vloerbloesem walnoten

Laatste reacties

  • Chris op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Desembrood
  • Margreeth op Desembrood
  • Linde op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Fries Roggebrood
©2025 Bakken vol passie | WordPress Theme by Superb WordPress Themes