Menu
Bakken vol passie
  • Taarten
    • Kindertaarten
    • Bruidstaarten
    • Feesttaarten
  • Brood
    • Karakter van het brood
  • Houtoven
    • Houtoven
    • Bouwverslag
  • Recepten
  • Assorti
  • Contact
Bakken vol passie

Bouwverslag (4): bakvloer

Posted on 8 maart, 20149 september, 2014

Vandaag de bakvloer van de oven gelegd. 90 zware vuurvaste stenen zijn met een dun laagje vuurvast cement op de betonvloer gelegd, die daarvoor zeer glad is afgewerkt. Dat is belangrijk, omdat je bij het inschieten en uithalen van brood niet wilt stoten op de zijkant van een scheef geplaatste steen. Op een enkel hobbeltje na, ben ik behoorlijk tevreden.

Op de vloer heb ik alvast een paar stenen gelegd om te zien hoe de oven er straks uit gaat zien. Binnenmaats een breedte van 88 cm en een lengte van 100 cm. Daar passen wel een paar pizza’s in 😉

Je kunt op deze foto de opbouw goed zien: lewisplaten met beton als dragende basis, daarop 10 cm vermiculiet-cement als isolatie en daar weer op 10 cm beton. Deze betonvloer wordt ook wel de ‘hearthslab’ genoemd en dient als warmtebuffer voor de ovenvloer; zodat deze de extreme hitte van de kooltjes overneemt van de stenen en langzaam weer afgeeft tijdens het bakken. Een zelfde betonlaag wordt straks om de ovenkoepel gestort. Als toplaag natuurlijk de vuurvaste stenen. Op hun kant geplaatst, zodat maximale dikte (12 cm) en dus warmtecapaciteit wordt bereikt.

Bekijk ook:

Bouwverslag (1): Nieuwe houtoven in aanbouw Bouwverslag (8): high tech en low tech Bouwverslag (9): Betonnen mantel Bouwverslag (10): Het eerste vuur!

0 thoughts on “Bouwverslag (4): bakvloer”

  1. Astrid schreef:
    9 maart, 2014 om 10:21

    Gaaf Chris!! Kan niet wachten om straks een paar pizzaatjes te proeven 😋. En als je de oven toch warm hebt…. Broodje is ook lekker!!!
    Met dit mooie weer krijg je toch ook weer enorme zin in het buitenleven!!

    Beantwoorden
  2. Anoniem schreef:
    9 maart, 2014 om 22:37

    Gaat goedkomen, Astrid. Maar eerst nog een paar weekendjes doorbuffelen!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Trefwoorden:

baguette bier bierbostel brood dutch oven eigen tuin feeststol Gedroogde appels gevulde koeken goudreinetten houtoven houtvuur kerst kerststol knoflook koek koken krenten melkbollen minimarkt oliebol oliebollen oud en nieuw paasbrood paasstol pasen recept rogge rozemarijn rozijnen sourdough spijs stol suikerbrood tartine vloerbloesem walnoten

Laatste reacties

  • Chris op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Desembrood
  • Margreeth op Desembrood
  • Linde op Brood uit de Romertopf
  • Chris op Fries Roggebrood
©2025 Bakken vol passie | WordPress Theme by Superb WordPress Themes